Hola! Com ja deus saber, el proper 27 de setembre hi ha les anomenades eleccions plebiscitàries per decidir si els catalans volem la independència o no la volem. És probable que et passi com a mi... Tens alguna idea del que votaries, però sobretot tens moltes preguntes. No t'acabes de creure totes les grans millores que et prometen els independentistes, però al mateix temps, tampoc t'acabes de creure totes les conseqüències catastròfiques que t'asseguren els unionistes.

Com que encara ningú pot viatjar al futur, ningú ens pot confirmar al 100% si els serveis socials, l'economia i en definitiva el benestar dels catalans millorarà si decidim fer aquest canvi polític o millorarà si decidim quedar-nos com estem. El que si que disposem avui, son les dades per veure com ens ha anat en el passat per imaginar-nos com ens podria anar en el futur si decidim construir un país nou amb estat propi.

Possiblement també estaràs d'acord amb mi en que els partits polítics i els mitjans de comunicació favorables o en contra de la independència utilitzen discursos amb arguments confusos, contradictoris i sovint tergiversant la realitat i la gent tenim la sensació que se’ns intenta manipular. És per això, que jo personalment intento no fer-hi massa cas, però si que tinc la necessitat d'estar ben informat abans de votar. Així doncs, vaig decidir buscar la informació jo mateix per respondre totes les preguntes que tenia. Malauradament, avui en dia les institucions no son massa transparents i no publiquen tots els seus números i encara tinc preguntes que necessiten respostes, però amb la informació que he recopilat ja em puc fer una idea molt més clara del que vull votar.

Vaig pensar que aquesta informació recopilada, que va ser útil per a mi, podria ser útil per a més gent i per això vaig decidir posar una mica de color aquests números i dissenyar aquesta web, ja que és això el que m'agrada fer a mi i al que em dedico. Sóc dissenyador d'interactius i tot i que sóc de Barcelona, estic actualment treballant a Londres, però amb ganes de tornar ben aviat. Sóc un gran fan de la visualització de dades, l'infografia, l'estadística, el BigData, el BI... Per cert, si tu estaves preguntant... No! no sóc polític, ni mai he militat en cap partit. Tot i que jo ara tinc clar el que votaré, la intenció d'aquesta web no es vendre't cap moto, simplement és posar a disposició de tots els catalans dades estadístiques procedents de diverses fonts oficials en un únic lloc per tal que es pugui interactuar amb elles i que cadascú pugui formar-se les seves pròpies conclusions. Crec que el discurs oral o la paraula escrita és fàcilment manipulable, però els números no enganyen.

A continuació es plantegen un seguit de preguntes obertes que sovint ens fem per decidir el nostre vot... (o que al menys jo me les faig). Com a resposta es mostren dades reals sobre cada tema, números fiables que us permetran respondre a les preguntes per vosaltres mateixos. Per tal de facilitar la comprensió de totes aquestes dades es mostren en gràfics interactius. Totes les fonts consultades en aquesta web són oficials i es facilita en tot moment l’enllaç de la font perquè es puguin contrastar si així es desitja.

Si creus que l'accés a la informació hauria de ser més fàcil i transparent aquesta és la teva web! Estic convençut que molts dels següents gràfics et sorprendran i potser et faran replantejar algunes coses. Espero que conèixer aquests números també sigui útil per a tu de la mateixa manera que va ser per a mi i t'animo a que m'ajudis a compartir aquesta infografia interactiva amb els teus contactes de les xarxes socials i entre tots poder arribar a molta més gent! Gràcies per la teva visita!

Atentament,

Guillem Bruix

1. Quin és el suport a la independència? Com ha evolucionat en aquests últims anys?

Font: Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) - Baròmetre d'Opinió Política (BOP). 1a onada 2015 - REO 774 - http://ceo.gencat.cat/ceop/AppJava/loadFile?fileId=23355&fileType=1 - Pàgina 54. Pregunta 30.

2. Genera Catalunya suficients diners per esdevenir un estat independent econòmicament viable? Com de rics som els catalans respecte els espanyols i els europeus?

Font: Eurostat i Google Public Data - GDP in Euro per inhabitant (EU ES CAT)

Font: Eurostat i Google Public Data - GDP in Euro per inhabitant (Comunitats autònomes)

* PIB per capita d'Espanya sense Catalunya calculat a partir de la mitjana del PIB per capita de les Comunitats Autònomes espanyoles sense comptar Catalunya.

Font: Eurostat - EU Regional GDP by NUTS 2 regions - million EUR (2011)

Font: Eurostat - EU Regional GDP by NUTS 2 regions - million EUR (2011)

3. Quants diners paguem els catalans amb impostos a l’estat espanyol i quants diners tornen a Catalunya en forma d’inversions?

Font: Generalitat de Catalunya (Departament d’Economia i Coneixement). Document del Març de 2012: Resultats de la balança fiscal de Catalunya amb el sector públic central 2006-2009. Página 58. Quadre 4.2: Balança fiscal de Catalunya amb el sector públic central 2006-2009. Neutralitzat pel cicle econòmic. Flux monetari.

4. Quins països han aconseguit la independència els últims 200 anys?

Font: http://ca.wikipedia.org/../Dia_de_la_independencia i http://es.wikipedia.org/../Independencia

5. Quants usuaris utilitzen els aeroports catalans?

Font: Aena - informes estadístics anuals